Wat doet de URB?

Reddingsbrigade Utrecht (afgekort als URB) is opgericht op 21 januari 1918 en sinds die tijd actief in en rond de stad Utrecht. Alle leden zijn op vrijwillige basis betrokken bij de verschillende activiteiten van de vereniging. 

Alle reddingsbrigades hebben als doel het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Het motto is:

Zolang niet iedereen kan zwemmen, moet iedere zwemmer kunnen redden!

Om dit te bereiken, organiseert de URB de volgende activiteiten:

  • Opleidingen op het gebied van zwemmend redden, varend redden en eerste hulp;
  • Toezicht houden bij evenementen die plaatsvinden op of in de buurt van water;
  • Voorlichting en informatie geven over veiligheid op en in het water.

Het verzorgen van opleidingen vormt de belangrijkste activiteit van de URB, zowel op het gebied van zwemmend als varend redden. De URB beschikt niet, zoals sommige brigades, over een eigen bewakingsgebied (een strand of waterrecreatiegebied) waar frequent toezicht wordt gehouden. Wel heeft de URB beschikking over drie reddingsvletten (de bekende oranje boten), die regelmatig gebruikt worden bij bewakingen en het houden van toezicht tijdens activiteiten op en in de buurt van water in of rond de stad Utrecht.

Behalve opleiding en bewaking worden evenementen voor en door de leden georganiseerd, zoals oefeningen, kampeerweekenden en activiteiten samen met andere brigades. Lid zijn van een reddingsbrigade is daarom een uitstekende combinatie van een aangename en nuttige vrijetijdsbesteding. 

Alle reddingsbrigades in Nederland zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Bond tot het redden van Drenkelingen, bekend onder de naam Reddingsbrigade Nederland (RN).

Via het menu aan de rechterkant krijgt u meer informatie over de verschillende activiteiten van de URB.